MediaFace Blog

googlepageHoe je bezoekers moet sturen naar je website is een vraag waar vele ondernemers mee worstelen. Moet je juist zoekmachine optimaliseren of alleen advertenties inkopen?  Beide zijn effectieve manieren van verkeer genereren en ze hebben voor en nadelen.

SEO ( search engine optimalization) of zoekmachine optimalisatie is het proces dat ervoor zorgt dat de pagina’s van de website hoog in de zoekmachine “scoren” zodanig dat relevante bezoekers op de website kennis komen nemen van de website.  Deze zoekresultaten noemt men ook wel organisch verkeer omdat er niet (meer) voor betaald hoeft te worden.

 

Voordelen:

  • Geloofwaardigheid en views: Een onbetaalde top positie tussen de zoekresultaten wordt door informatie zoekers als betrouwbaarder aangeslagen dan advertenties. Iedereen kan wel een advertentie zetten maar hoog in de zoekmachine is iets van de lange adem en een goede reputatie.
  • Kosten voordeel: Onbetaalde resultaten (non adwords) krijgen meer clicks dan betaalde resultaten (adwords)
  • Zichtbaar in alle zoekmachines  waardoor u overal aanwezig bent met de links naar uw website. Iedereen kent Google maar vele gebruiken Yahoo, Bing en er zijn er nog veel meer.

Nadelen

  • Een zoekmachine plaatsing is een zaak van de lange adem. Geen cash en carry dus, want het kan soms maanden duren voordat de pagina op de eerste pagina scoort
  • Concurrentie: Sommige markten hebben zwaar bevochten keywords en het verwerven van een positie op de eerste pagina is een kostbare zaak als er veel verdient wordt aan bezoekers in die markt. Denk aan woorden als hypotheek, lening en advocaat ondernemingsrecht.   Een klant levert dan een zeer grote marge op waardoor de kosten voor werving/ adverteren hoog mogen zijn.
  • Kwetsbaar voor algo updates: Iedere zoekmachine voert wijzigingen door het komt voor dat door de samenstelling een website na de update in ongenade valt en opeens van de eerste pagina weg valt.  Met name sites die gebruik maken van”trucjes” worden hier vaak slachtoffer van.

 

Volgende keer deel 2 betaald adverteren