MediaFace Blog

Een strak resultaat, jouw eindproduct grafisch correct
We willen werk maken dat de relevantie en belofte van je merk in zich heeft. Dat de relatie met je klanten sterker maakt. Nieuw en fris vanaf 0 iets opzetten, maar ook een restyle van een huidig ontwerp realiseren. En daarom is het makkelijk om te weten wat jij, maar vooral wij daarvoor nodig hebben om het te realiseren!

vectorpixel2

Vectoren

Vectorenbestanden zijn samengesteld uit allemaal verschillende voorwerpen, die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit referentielijnen met ieder hun aparte kleur, vulling en lijnsoort. Deze lijnen blijven altijd hun vorm behouden, hoe groot of klein je ze ook maakt. Daardoor worden ze niet zichtbaar als je erop inzoomt. Het maakt dus ook niet uit hoe groot je een vectorbestand maakt, de kwaliteit blijft altijd gelijk.

Pixels

Pixelbestanden zijn opgebouwd uit allemaal kleine pixels die duidelijk zichtbaar worden wanneer je erop inzoomt. Bij pixelbestanden ben je gebonden aan de resolutie waaruit deze is opgebouwd. De resolutie wordt weergegeven in het aantal DPI (Dots Per Inch), oftewel het aantal puntjes per 2,54cm (een inch). Ga je een pixelafbeelding vergroten (noodzakelijk voor bv. spandoeken) dan worden de puntjes zichtbaar en krijg je een blokkerige print.

vectorpixel

Hoe worden pixelbestanden gemaakt

Werken met pixelbestanden doe je meestal in Adobe Photoshop, hoewel er veel alternatieven zijn. Ervaring leert dat Photoshop het beste resultaat levert. Een pixelbestand heeft vaak één van deze extensies: JPG, JPEG, TIFF, PNG, GIF, PSD of BMP. Pixelbestanden kom je veruit het meest tegen ‘in het wild. Foto’s zijn pixelbestanden, en je harde schijf staat er waarschijnlijk vol mee.

Let op

Het komt voor dat pixelbestanden worden aangeleverd vanuit Illustrator. Dat betekent niet automatisch dat je met een vectorbestand te maken hebt. Vaak heeft de ontwerper dan een pixelafbeelding geïmporteerd in Illustrator. Als de ontwerper het ontwerp exporteert met daarin de pixelafbeelding, hou je een vectorbestand met pixelinhoud.

illustrator-vs-photoshop-differences-minimalist-graphics-4

Hoe herken ik een pixel- of vectorbestand?

Vectorbestanden worden meestal gemaakt in Adobe Illustrator en hebben meestal één van de volgende extensies: AI, EPS of PDF.

Pixelbestanden , vaak opgemaakt in Adobe Photoshop of Microsoft Paint, komen dan weer veel voor als JPG, TIFF, GIFF, PSD, GIFF of BMP-bestanden.

Nu gebeurt het wel eens dat mensen ons een AI, EPS of PDF bestand doorsturen in de veronderstelling dat dit een vectorbestand is, maar uiteindelijk blijkt dit dan toch een pixelbestand te zijn.

Meestal gaat het dan om een pixelplaatje (bv. JPG) wat geplaatst is in een Illustrator PDF, of een pixelbestand wat in Photoshop is opgeslagen als EPS. Dit maakt het echter nog geen vectorbestand.

 

 

Wij vragen altijd om een vector bestand. Zo bespaar je jezelf en ons veel tijd en blijft jouw huidige ontwerp zoals het hoort bij bijvoorbeeld een restyle van jouw website.Voor vragen over dit onderwerp kunt u mailen met onze grafisch ontwerper Wesley naar wesley@mediaface.nl